22 maja 2014 roku odbyła się uroczystość wkopania pierwszej łopaty na budowie Instalacji Termicznego Przetwarzania Odpadów Komunalnych w Poznaniu (ITPOK). Nowoczesna inwestycja, której budowa ma się zakończyć w drugiej połowie 2016 roku, będzie w stanie spalać 210 tys. ton odpadów rocznie.

Zgromadzonych na oficjalnej uroczystości w imieniu gospodarzy: prezydenta miasta Poznania Ryszarda Grobelnego oraz prezesa zarządu SITA Polska Jean-Michel Kaleta, powitał aktor Zbigniew Grochal. Wśród gości znaleźli się m.in.: wiceminister środowiska Janusz Ostapiuk, dyrektor Departamentu Ochrony ziemi z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Robert Markiewicz, zastępca prezydenta miasta Mirosław Kruszyński, pełnomocnik ds. realizacji projektu Bożena Przewoźna, przewodniczący Rady Miasta Grzegorz Ganowicz.

Po oficjalnym powitaniu gości krótkie przemówienia wygłosili gospodarze uroczystości,
w których wyrazili nadzieje na wzorowy przebieg dalszej współpracy w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego. Podkreślili również, że budowa ITPOK ma na celu zabezpieczenie mieszkańców miasta przed wzrostem cen utylizacji odpadów. Zaraz po nich głos zabrał wiceminister środowiska Jacek Ostapiuk. Następnie miał miejsce pokaz krótkiego filmu przedstawiającego realizowaną inwestycję.

Dokładnie w południe prezydent Grobelny, jego zastępca Mirosław Kruszyński, Pełnomocnik ds. Realizacji Projektu Bożena Przewoźna oraz Jean-Michel Kaleta prezes zarządu SITA Polska wbili symboliczną pierwszą łopatę pod budowę instalacji IPTOK. Towarzyszyli im William Pierson dyrektor zarządzający Marguerite Adviser, Stephane Heddesheimer członek zarządu SITA Zielona Energia, Stephane Feldmann członek zarządu SITA Zielona Energia oraz Szymon Cegielski dyrektor kontraktu SITA Zielona Energia.

Następnie odbył się briefing, podczas którego dziennikarze mogli zadawać pytania obecnym na uroczystości przedstawicielom władz miasta i firm związanych z budową spalarni odpadów. Uroczystość zakończył poczęstunek dla gości.

Budowa ITPOK, zlokalizowanej tuż obok elektrociepłowni Karolin, jest pierwszym w Polsce tak dużym projektem powstającym na zasadzie Partnerstwa Publiczno-Prywatnego. Umowa została podpisana między miastem Poznań, a firmą SITA Zielona Energia Sp. Z o.o.

Całkowita wartość realizacji Projektu wynosi ok. 925 mln zł. Jego dofinansowanie z Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko to kwota ponad 330 mln. zł.