Ruszyła kampania edukacyjna „Odzyskaj. Korzystaj.”, promująca ekologiczny styl życia wśród mieszkańców miasta Poznania i okolicznych Gmin.

Kampania jest częścią Projektu „System Gospodarki Odpadami dla Miasta Poznania” i towarzyszy budowie Instalacji Termicznego Przekształcania Odpadów Komunalnych w Poznaniu (ITPOK). Inwestycja jest realizowana w formule Partnerstwa Publiczno-Prawnego (PPP). Partnerem Miasta Poznań odpowiedzialnym za budowę ITPOK jest firma SITA Zielona Energia.

Pierwsza odsłona „Odzyskaj. Korzystaj” już w najbliższą niedzielę, 7 września w Poznaniu! W ramach popularnego Targu Śniadaniowego zapraszamy wszystkich Poznaniaków na wyjątkowy event ekologiczny, podczas którego każdy będzie miał szansę przeżyć naukową przygodę i sprawdzić jak powstaje dźwięk lub efekt trójwymiarowości. Doświadczenia naukowe połączone z rodzinną atmosferą zapewni interaktywny park edukacyjny - Park Praw Natury. Najmłodsi ekologii będą uczyć się przez zabawę. Podczas specjalnie przygotowanych warsztatów, razem z animatorami dzieci będą mogły własnoręcznie zaprojektować ekobiżuterię oraz zbudować ekokarmniki. Dla mieszkańców przygotowano także kompendium wiedzy o realizowanym projekcie i budowie Instalacji Termicznego Przekształcania Odpadów Komunalnych w Poznaniu. Wszelkich niezbędnych informacji udzielą eksperci ze stoiska informacyjno-promocyjnego.

Podczas 3 letniej kampanii zorganizowanych zostanie 13 ekologicznych eventów dla mieszkańców Poznania i okolicznych Gmin. „Odzyskaj. Korzystaj” planuje także uruchomienie strony i gry internetowej, aplikacji mobilnej a także wysyłkę newsletterów oraz mailingów. Kampania stawia bowiem na eko edukację i chce przybliżyć mieszkańcom tematykę związaną z efektywną gospodarką odpadami.

„Odzyskaj. Korzystaj” jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców: mieszkańców Gmin tworzących Związek Międzygminny, pracowników administracji, przedstawicieli środowisk akademickich, biznesowych działających

w sektorze ekologii, ochrony środowiska, w tym branży gospodarki odpadami, decydentów polskich
i zagranicznych oraz mediów. Działania podejmowane przez najbliższe trzy lata, dzięki wykorzystaniu nowoczesnych metod oraz wielu kanałów komunikacji, będą promowały postawy proekologiczne wśród całej grupy docelowej.

„Odzyskaj. Korzystaj” to kampania towarzysząca budowie ITPOK - Instalacji Termicznego Przekształcania Odpadów Komunalnych w Poznaniu – z myślą o mieszkańcach i środowisku! Inwestycja powstaje zgodnie z formułą PPP. Na podstawie podpisanej umowy, Partner Publiczno – Prywatny SITA Zielona Energia jest odpowiedzialny za zaprojektowanie, wybudowanie, sfinansowanie i zarządzanie instalacją przez 25 lat. ITPOK zostanie uruchomiona pod koniec 2016 roku. Koszt budowy szacowany jest na ponad 720 milionów złotych. Będzie sfinansowany przez udziałowców SITA Zielona Energia oraz kredyty z konsorcjum trzech banków z wykorzystaniem dotacji pochodzącej z unijnego Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.